maandag 1 juli 2019

Avocado plant uit pit laten groeien


Ik en mijn plantentik;-)
Zo wilde ik ook wel eens proberen om een avocado plant te laten groeien uit een pit. Via via een aantal pitten gekregen om te proberen want ik begreep dat het niet echt makkelijk was....
Maar alle pitten doen het. En het maakt niet uit of je het schilletje er wel of niet omheen laat zitten. Zelfs een halve pit werkt prima. En niet met prikkertjes boven een glas water. Nee, het kan makkelijker! 
Je hebt een vel keukenrol of stevig wc papier nodig. Dit maak je nat met water en rol het om de pit heen. Stop het daarna in een plastic zakje die je afsluit. Leg het op een warme plaats. Al snel zal de pit open gaan zoals op de afbeelding. 
Op een gegeven moment komen er wortels aan en zie je aan de bovenkant een plantje groeien. 
Deze pit had ik van te voren geschild. De pit brak maar zoals je ziet maakt het niks. Uit elk deel groeit afzonderlijk een plantje. Het is nu tijd om ze in het zand te steken. Gebruik potgrond en laat de pit voor het grootste gedeelte boven de grond staan. Je kunt er nog een plastic zakje (met saté prikkers blijft het zakje mooi omhoog zitten) en een stiekje er omheen voor een warm kas effect. Als er echt een steeltje met blaadjes aanzitten, kun je ze gewoon zo laten. 
Het potgrond moet een beetje vochtig zijn, dat is alles. Ik had niet gedacht dat het zo makkelijk ging. Zo kwam er uit een pit wel vier plantjes. Ik ben benieuwd hoe dat zal opgroeien. 
Na ongeveer zeven jaar kan hij zelf vruchten gaan geven hoe bijzonder is dat! Heb jij wel eens geprobeerd een avocado plant te laten groeien van uit een pit? 

12 opmerkingen:

Marguerite zei

Leuk he!
Ik heb er ook eentje in de vensterbank staan.
Heeft nog een mooi groen blad ook.

Daphne zei

Dat is leuk zeg.
Zet je hem uiteindelijk tuin?
Jammer dat het 7 jaar duurt, ik ben altijd zo nieuwsgierig

Grietje zei

Dag Daphne,
Ik denk niet dat hij het hele jaar buiten kan staan ivm vorst. Ik weet ook niet hoe groot hij is na zeven jaar. Misschien past hij dan niet eens meer in huis;-)

Groetjes Grietje

Vera zei

Wat leuk dat het zo simpel gaat. Duurt wel lang voor hij vruchten gaat geven en dan nog maa4 afwachten of ze te eten zijn.
Ik stek wel vijgen, ook heel leuk om te doen.

Grietje zei

Wat leuk om te lezen Vera. Wij hebben ook vijgenboompjes. Ik vind het blad zo ontzettend mooi van vorm! Ze hebben voor mij alleen sierwaarde want ik vind vijgen niet zo lekker ;-)

Groetjes Grietje

Tinneshobbyworld zei

Wat leuk zeg! Ga het zeker nog eens proberen. Vorige ( met prikkers) lukten jammer genoeg niet. Lieve groetjes, Tinne

Margaret zei

Leuk om te zien dat er echt planten groeien uit de avocadopit. Ik ga het ook eens proberen nu jij hebt verteld hoe makkelijk dat gaat.

Groetjes, Margaret

wapiti zei

Ik heb er ook een, maar ik heb de pit eerst in een glas water gelegd zonder prikkers en daarna gewoon in de grond gestopt. Gaat prima!

Grietje zei

Dat is ook een goed idee wapiti!
Groetjes,Grietje

Luvion zei

Wist niet dat dit zou lukken. Binnenkort eens met de kids uitproberen :-)

Grietje zei

Super leuk om samen uit te proberen Luvion! Hier volgen de kinderen het ook😊

Friefroe zei

Ik heb al vaak pitten van allerlei fruit en groenten geplant. Het is verrassend om te zien hoe dat vaak begint te groeien en te bloeien. Mooi, toch.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...