maandag 8 november 2010

Zpagetti breien: Tas

Dit is de tas waar ik mee bezig was, geen muts dus ;-) Toen ik voor mezelf een tas maakte...wilde ons prinsesje ook graag zo'n tas. Zpagetti verschilt nogal kwa elasiteit (is dat een woord? ;-) en om die rede heb ik deze tas gebreid (er zit praktisch geen rek in het draad)
Ook maken? Dat kan!

Zpagetti tas breien
Deze bol Zpagetti woog 774gram, vrij dun. De tas weegt ruim 450gram, je houd dus nog wat over. Gebreid met breinaalden nr 10. De hengsels/ringen hebben een diameter van 15cm (binnenmaat)

Zet 30 steken op, dit is zo'n 28cm als je een stukje gebreid hebt. Omdat Zpagetti verschilt kwa dikte...kun je beter uitgaan van de centimeters die ik noem, het aantal steken helpt misschien alleen een beetje hoeveel steken je ongeveer nodig hebt. Brei 6 cm boordsteek: 1 recht 1 averecht (aan de achterkant zet je dan een rechte steek op een rechte van de voorkant (anders krijg je een gerstekorrel;-). Dit waren voor mij 7 toeren.
Brei daarna recht (ribbels breien) Blijf dit doen tot je lap zo'n 42cm lang is.
Nu ga je weer boordsteek breien. Let er op dat je aan de achterkant begint met de boordsteek, zo blijven beide boorden hetzelfde (kijk maar, het is een beetje proberen hoe je uitkomt)
Na 6cm kant je af.
Haak aan de lange kanten een rand met vasten, zo kun je de tas mooi aan elkaar naaien. Het naaien doe je met een dikke naald, het hele draadje past niet door de oog van de naald maar als je er een puntje doorheen trekt...werkt het prima. Hou er rekening mee dat je het niet helemaal tot bovenaan dicht naait (ongeveer 5 à 6cm vanaf de kant van het boord gemeten) want anders kun je de tas straks niet open klappen.
Nu sla je een boord om de hengesel (van buiten naar binnen) en dan vast naaien (ook gewoon weer met een lange draad Zpagetti) De andere kant doe je net zo maar dan natuurlijk aan het tweede hengsel.

Voor de sluiting:
Zet 9 steken op, dit is 6cm breed. Brei ribbels tot het zo'n 18cm lang is en maak een knoopsgat. Volgende toer weer breien zodat je weer 9 mooie steken op je pen hebt staan. Dan kant je af. Flap vastmaken aan de achterkant van de tas en natuurlijk de knoop er op zetten (kun je aan de binnenkant gewoon vast zetten met een dubbel knoopje).
Nu kun je de tas eventueel nog voeren...of je houd hem zo.

Zoals ik al vertelde heb je weinig aan het aantal steken, kijk dus vooral naar het aantal centimeters (ik heb ze onderstreept) als je deze tas gaat maken. Veel plezier ^_^

12 opmerkingen:

Moois van mie zei

da's een hele mooi tas met die grote knoop !

TisteMie zei

heel leuke tas!!
Ik heb je blog net ontdekt,
je hebt er een volger bij.

Jolanda zei

Mooi! En die knoop maakt het plaatje compleet!

Supersoesje zei

Leuke tas heb je gemaakt! En bedankt voor het patroontje! Deze ga ik misschien ook wel maken.

Unknown zei

Erg leuk deze tas, en bedankt voor het patroon !
Groet Thea

Lindevrouwsweb zei

Leuke tas! Die is goed gelukt!

fotorantje zei

mooie tas
heel creatief ben je

Anoniem zei

super leuk!!!!! ga het ook proberen.
hoe lang heb je er over gedaan?

Grietje zei

Ik heb geen idee hoelang ik er mee bezig ben geweest, een paar uren? Het gaat heel snel, voor je het weet heb je hem klaar.

spikeysmum zei

Een hele mooie tas, maar je breit ribbels toch door alle pennen recht te breien. Jij schrijft een pen recht, een pen averecht. Dan krijgt je volgens mij tricotsteek. Maar ik ga hem breien voor Het Rode Kruis.

Grietje zei

Je hebt helemaal gelijk! Wat suf van mij^_^
Hartelijk bedankt, ik heb het gelijk even aangepast! Ik hoop dat je een mooi bedrag bij elkaar kunt krijgen voor Het Rode Kruis.

Groetjes,
Grietje

Annojo zei

Leuke tas hoor Grietje! Ik ben nog een echte beginner op breigebied, dus termen als 'boordsteek' e.d. zeggen me niets. Maar zelf zo'n tas kunnen maken is een mooie motivatie om me er eens goed in te verdiepen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...