zondag 6 maart 2011

Haakpatroon: Granny bloem

Elizabeth van Busy Bessy heeft een leuk idee, een granny squares verzameling aanleggen. Dit is mijn bijdrage ^_^


Haakpatroon Granny bloem
Gehaakt met haaknaald 3, de square is 11 bij 11cm.

  1. Maak een verstelbare ring en haak 16 vasten in de ring.
  2. Verander van kleur. *3 losse in de eerste vaste en dan haak je 4 stokjes in de eerste losse. Sla een vaste van de vorige toer over * Herhaal wat tussen sterretjes staat (je krijgt zo 8 groepjes van stokjes) Sluit met een halve vaste.
  3. *Haak 3 losse op het eerste stokje, haak op ieder stokje een dubbel stokje (nog vier stokjes dus) maar haal de 1 niet door de ander heen. Je laat de dubbele stokjes op je haaknaald staan en nadat je de laatste gehaakt hebt....trek je in 1x door alle lusjes heen die op je naald staan. Om je een idee te geven hoe dit moet (wat ik bedoel met de lussen op je naald laten staan), kun je hier kijken.  Haak nu 5 losse, een stokje tussen twee groepjes in, 5 losse. Dan weer 5 dubbele stokjes op de stokjes van de vorige toer, laat ze op je haaknaald staan en na de 5de trek je in 1x het draad door. Haak dan 10 losse.* Herhaal wat tussen de sterretjes staat maar de drie losse (gelijk achter het sterretje)  moet je vervangen door een dubbel stokje. Als je klaar bent met deze toer.. sluit je met een halve vaste.
  4. Verander van kleur. Haak 6 vasten om de kleine boog, de volgende boog is ook een kleintje en dus ook 6 vasten er omheen haken. Om de grote bogen haak je 13 vasten. Eindig met een halve vaste in de eerste vaste.
  5. Haak 1 halve vaste in de tweede vaste. *1 stokje in de derde vaste, 2 losse, 1 stokje tussen de twee groepjes van 6 vasten, 2 losse, 1 stokje in de 4de vaste. 2 losse, 1 stokje in de 2de vaste (van de grote boog) 2 losse, 1 stokje in de 6de vaste, 3 stokjes in de 7de vasten. 3 losse, 3 stokjes in de 7de, stokje in de 8ste. 2 losse, 1 stokje in de 12de en dan twee losse.* Herhaal wat tussen de sterretjes staat. Sluit met een halve vaste.
Rianne haakte van dit patroon (buitenste rand weggelaten) een poncho, 
het resultaat kun je op haar blog bekijken: Rianneshaaksels.

25 opmerkingen:

Elizabeth zei

Wat een mooie square is dit..., ik ga 'em meteen maken!
Groetjes, Elizabeth

Marjolein zei

Oh die is mooi!!!!

Anoniem zei

oo wauw, daar ga ik morgen aan beginnen. Dank je wel

Femke zei

Wat een mooie zeg!

groetjes Femke

Jolanda zei

Oh, wat een prachtig patroon!

Kaatje zei

Hij is leuk!!!

Grietje zei

Elizabeth en Nancy? Laat mij even weten of jullie er uit kunnen komen. Ik vond het erg lastig om het duidelijk neer te zetten. (Dat wil zeggen begrijpbaar en uitgebreid zodat het voor iedereen te doen is)

angelina zei

Wat een gave zeg, ga hem opslaan, dank je wel

groetjes angelina

Lindevrouwsweb zei

Heerlijk die nederlandse beschrijvingen van deze patroontjes! Hartelijk dank! Heb een link van dit patroontje op mijn blog geplaatst, op de pagina vierkantjes en bloemetjes...Ik hoop dat je het niet erg vindt?!groetjes Joke

Roos zei

Heel mooi, en van die heerlijke frisse kleurtjes, krijg je een lente gevoel van.....

Elizabeth zei

Inderdaad moeilijk om een beschrijving begrijpelijk neer te zetten, vooral omdat je de ervarenheid van de haakster niet kent... Ik ben nog bezig, maar zal via een pb van het het forum je de info geven!
Groetjes, Elizabeth

Anneke zei

Dat is een hele mooie voor bij de verzameling!

Angélique zei

Ik vind hem ook mooi en heb het opgeslagen. Dank je wel!

Tania zei

Ik heb je leuke patroon gevonden via Google. Heel erg mooi. Ik ga het zeker eens proberen.

Karin zei

Heb hem bijna af, heel mooi geworden, dank je wel voor het patroon!

Groetjes van Karin

Noli. zei

Grietje, help!!
Ik kom in de knoop. Bij 2 verander ik van kleur, haak 3 lossen in de eerste vaste en vier stokjes in de eerste losse (van die drie van net).
Maar dan kom ik dus in de knel. Als ik weer hetzelfde doe krijg ik heel raar scheef getrokken groepjes met stokjes omdat ik van een stokje meteen weer (1 vaste overstaand) in de ring moet haken.
Klopt dit?

Hoort het eerst zo scheef en trek je dit automatisch recht naarmate je verder haakt? (nog niet geprobeerd namelijk ;) )

Ik dacht dat het er ongeveer zo: _\/_\/_ uit moest komen te zien.
Bij mij is het meer: (\(\(\ omdat het laatste stokje gewoon plat op de overgeslagen vaste komt te liggen.

Grietje zei

Je slaat elke keer 1 opening over voor je weer 3 losse haakt. In de eerste losse komt dan het groepje van 4 stokjes. Het kan zijn dat het een beetje scheef trekt maar dat komt wel weer goed met de volgende toer.
Veel succes, ik hoop dat het lukt (of het is je inmiddels gelukt?)

Groetjes,
Grietje

Anoniem zei

Hallo Grietje,

Ik ben een beginnend haakster en kom er niet uit. Ik snap hetzelfde stukje als Noli niet.
Als ik drie losse in de vaste moet haken hoe doe ik dat dan?
En de vier stokjes in de eerste losse; is dat dan eigenlijk terug?
Hopelijk snap je me.
Alvast bedankt voor je hulp.

Groetjes,
Dini

Unknown zei

hallo ik ben anneke en ik ben ff weze spieken op je site vond er hele leuke dingetjes
om je niet weer te verliezen heb ik je tussen mijn blogs gezet die ik elke dag ff door graaf als het niet mag hoor ik het graag van je want dan verwijder ik je weer maar hoop dat dit niet erg is ik zit nu ff niet veel op mijn blog maar dit gaat hopenlijk gauw weer goed komen


gr anneke

Riannes Haaksels zei

Wat lief van het linkje! Bedankt voor de granny square, hij blijft leuk :D

Liefs Rianne

hobbyloes zei

Wat leuk, toevallig heb ik twee kussens gehaakt met dit patroon in deze kleuren, in katoen. Het komt uit een oud boekje van Durable.
groet, Loes

Unknown zei

Klopt het dat de bloemblaadjes niet helemaal plat willen liggen, dat ze iet opbollen? En ik begrijp eigenlijk niet helemaal hoe je nu steeds drie lossen kunt maken. Moet je dan na dat je de eerste 4 stokjes hebt gemaakt drie lossen haken en dan een halve vaste in de 3e vaste van de vorige toer? En dan vervolgens in de losse het dichtst bij de halve vaste weer 4 stokjes haken? Ik krijg het gewoon niet voor elkaar. Doe nu dus maar gewoon steeds 5 stokjes in de vasten van de vorige toer.

Grietje zei

Het kan idd iets opbollen. Er zijn mensen die van die plankjes hebben met gaatjes waar ze met stokjes hun granny's opspannen om een mooie vierkante vorm te krijgen....
Die heb ik niet. Ik trek ze gewoon in hun fatsoen en anders vochtig maken, doek er over en petrsen met de strijkbout (maar dat is niet geschikt voor alle soorten garen/wol).

Callist di Mera zei

Voor zover ik het begrijp moet je eerst een halve vaste maken, voor je de 3 losse haakt. Maar dat staat er niet bij. Als ik niet eerst die halve vaste (slipstitch maak, werkt het gewoon niet. Klopt dat Grietje?
En dank je voor het mooi patroontje!

blog zei

Ziet er weer leuk uit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...