zondag 31 mei 2020

Komkommerkruid

Vijf jaar terug verhuisden wij naar een super mooi huisje met grote voor-en achtertuin. Want ik wist het zeker, ik wil wat meer met planten bezig zijn. Nog best een stap, onze vorige tuin was haast formaat postzegel ;-) Maar mijn gevoel was goed, ik geniet zo ontzettend veel van onze tuin!
Ik heb een nieuw label aangemaakt: bloementuin. Ik wil jullie graag mijn liefde delen, ik ben bezig om elk seizoen bloemen in de tuin te hebben staan. Ik wil jullie vertellen over mijn favorieten en vandaag begin ik met Komkommerkruid
Bernagie, ook wel Komkommerkruid genaamd, ruikt en smaakt een beetje naar komkommer, vandaar de naam Komkommerkruid (hoe kan het ook anders). De plant bloeit al vroeg in het jaar met mooie blauwe bloemetjes, erg fijn voor de eerste hommels en bijen die opzoek zijn naar eten. Een dankbare plant waarvan je erg lang kan genieten, de bloemen gaan door tot in de herfst.
Na de bloei verschijnen de zaden. Deze blijven zitten en verkleuren nog. De zaden zullen in de tuin vallen en zo krijg je weer nieuwe planten. Je kunt ze ook verzamelen en ergens anders uitzaaien, of een ander blij maken met de zaden. Bij ons staan ze langs de rand van het schapenhek.

Dan wil ik het nu even hebben over het gebruik van komkommerkruid, wat deze plant nog bijzonderder maakt, is dat je hem kan eten! Zowel de bloemen als het blad.
Hoe leuk is het om de bloemen door een salade te doen of als versiering op een taart!
Wat ook heel leuk is om een glazen fles te vullen met de bloemen, witte wijnazijn, een schijfje citroen, het geheel moet drie weken blijven staan, ik moet het eigenlijk niet verklappen maar het azijn zal blauw kleuren, hoe grappig is dat! Zeker als ik vertel dat het mij nog niet gelukt is ;-) 
De oudere bladeren kun je roerbakken, de jonge bladeren rauw eten.
Deze plant is ook uitermate geschikt om thee van te maken. En dat is dus echt helemaal mijn ding want naast een bakkie koffie, ben ik enorme fan van een pot kruidenthee.
Op 1 liter kokend water gebruik je ongeveer 20 bloemen. Nadat het water heeft gekookt, laat je de bloemen een kwartier trekken en zeef je de bloemen er uit. Voor de smaak kun je er een beetje citroen bij doen. Ook van de blaadjes kun je thee maken, ongeveer 150 gram op een liter heet water. 
Je kunt het blad ook drogen, dan gebruik je een theelepel op een kop heet water, 5 minuten trekken.
De thee helpt goed voor de nachtrust en de maandelijkse kwalen. 
Eet het niet te veel, zoals elke dag. Dat heeft vooral met het blad te maken, daar zit pyrrolizidine alkaloïden in, heel weinig maar bij groot gebruik dus licht giftig. Wist je trouwens dat er in de industrie de zaden worden gemalen en dat de olie, Borage olie, gebruikt kan worden tegen droge huid, droog eczeem, luieruitslag, wondjes, dauwworm en jeuk?
Zo is Komkommerkruid toch echt een wonderkruid.

3 opmerkingen:

ineke zei

leuk !! ik had dit op mijn volkstuin maar wist niet dat de olie uit de zaden zo heilzaam was !
thee en eten deed ik ook !
helaas wil het niet groeien in mijn tuin hier bij het huis.. te donker denk ik zo tussen de huizen en met al mijn fruitbomen.
het is erg leuk en leerzaam om alles uit te zoeken wat er groeit in de tuin.. er is zoveel eetbaars te ontdekken !!

Grietje zei

Hier staan ze naast het hekje. Ik kan mij voorstellen dat ze niet willen groeien onder een fruitboom ze houden erg van zonlicht. En ja, het is idd geweldig om het allemaal uit te zoeken. Het is ook een super leuk gespreksonderwerp, ik heb er heel wat nieuwe mensen door leren kennen.

Bàn cầu một khối zei

Xin cám ơn! Mời ghé showroom chúng tôi để xem combo mới nhất nhé:
Bàn Cầu Caesar Một Khối Nắp Êm CD1375 giá rẻ nhất cho bạn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...