donderdag 24 september 2009

Haakpatroon grote roos / Crochet pattern Large Rose

Ik heb al eens een grote roos gehaakt en heb hier een knip van gemaakt, zie hier. Nu heb ik een aantal keren de vraag gekregen of ik de link al terug gevonden had maar deze werkt niet meer en ik heb mijn roos ook iets aangepast. Dus daarom wil ik jullie nu bij deze het patroon geven ;-)

Patroon grote roos (Gehaakt met haaknaald nr.3)

Haak een ketting van 47 losse, dan nog drie losse en haak een stokje in het 47ste gaatje, haak 2 losse en dan weer een stokje bij het vorige stokje in. *haak 2 losse,maak een stokje in het derde gaatje, twee losse en dan weer een stokje bij het stokje in* Herhaal wat tussen de sterretjes staat tot het einde. Er blijft een losse over van de ketting waar je mee begonnen bent en hier haak je een stokje in (daar eindig je dus mee).
Volgende toer: Bij deze toer haak je alleen door de bogen van de vorige toer. Haak eerst drie losse. *Haak nu twee stokjes, twee losse en weer twee stokjes in de boog en dan weer twee losse* Herhaal wat tussen de sterretjes staat. Op het einde eindig je weer met een stokje zoals je gedaan hebt bij de vorige toer.
Laatste toer: Nu ga je alle boogjes/openingen van de vorige toer vol haken. *Haak 3 losse, dan 8 dubbele stokjes, dan 3 losse, een vaste (tussen de twee stokjes van de vorige toer), 3 losse* Herhaal wat tussen de sterretjes staat tot je bij de tiende aan bent gekomen. Deze haak netzo maar eindigt met twee losse. Dan ga je zo verder *8 stokjes, twee losse, vaste (tussen de stokjes van de vorige toer) en dan weer twee losse* Herhaal wat tussen de sterretjes staat tot het laatste boogje. In het laatste boogje haak je 12 stokjes en eindig je met een halve vaste. Laat een lange draad hangen. Nu kun je het vanaf de 12 stokjes gaan oprollen, zorg bij het oprollen dat je de eerste en tweede toer er vrij strak om heen draait zodat de bloemblaadjes niet afzonderlijk gaan krullen. Met het lange draad zet je alles vast.
Nog even een foto van de toeren:


Crochet pattern Large Rose (Crochet hook nr. 3)

Foundation Chain CH 50 turn work.
Row 1: 1 DC in to 47 of the chain. Crochet CH 2 and make a DC in tho the 47 of the foundation chain.
*Crochet CH2, skip 3 on foundation chain and crochet 1DC, CH2 and than insert hook into the ch of the first dc you made and make 1DC *  Repeat from* When tis row is ready...you crochet 1DC in the last CH (the first of the foundation chain). Turn work.
Row 2: In this row crochet into the bows (the 2ch of the privious row) CH3 * 2DC, 2CH, 2DC, 2CH go to next bow* Repeat from* When this row is ready... crochet 1DC in the last DC. Turn work.
Row: 3: In this row crochet into all the bows. *CH3, 8TR, CH3, SC between the 2dc (privious row), CH3* Repeat 9 times from* when you repeated it 9 times, crochet CH2 the last SC (instead of ch3)
Then crochet *8DC, CH2 SC between the 2dc (privious row), CH2* Repeat from* In the last bow you crochet 12DC and end with a Slip stitch.
Leave a long thread hanging. Start rolling from the 12DC, roll up tightly!!! Sew through all layers and your rose is ready!

52 opmerkingen:

Unknown zei

Bedankt voor het leuke patroon !
Groet Thea

jannie zei

Erg leuke roos. Bedankt voor het patroon.
groetjes Jannie

Tineke zei

Hi Grietje,

Wat een mooie roos!! En wat leuk dat je het patroon erbij gezet hebt. Als hier in het heerlijk huis de rust weergekeerd is ga ik zeker een poging doen om je roos te haken. Maar ik moet er meteen bijzeggen dat ik betwijfel of ie zo mooi wordt als die van jou. Complimenten!

Karoeza zei

wat geinig. Ik ga het doorgeven aan vriendin, haar dochter heet Roos ;)

Jikkes zei

Wat mooi, bedankt voor het patroon, dat ga ik eens proberen.....

Liefs,
Maureen

vermiljoen zei

waaw, da's supermooi, moet ik ook echt eens proberen.

handysandy zei

Errug leuk! Ik ga 'm zeker proberen, fijn dat je het patroon erbij hebt gezet!!Groetjes, Sandra

Struinkunst by Lisette zei

Wauw! Die is mooi zeg! Bedankt voor het patroon; ik ga hem zeker eens maken. Ik wilde nog een roos als broche voor op mijn spijkerjas. Ik denk dat ik hem in 2 of 3 kleuren ga maken...

Ingrid. zei

Erg leuk die roos !
Groetjes van Ingrid.

Daan zei

O, wat een goeie, ik ben een haarband aan het haken, daar past deze roos prachtig op!
Dank je wel :-)

IRENE Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ zei

Ik hou van je blog, als ik te vertalen! Het is de moeite waard! Elke keer als ik bezoek ik val voor je dingen zetten zoals deze roos is mooi en zeer origineel.
Bovendien, de gekozen kleur rood Ik was verrukt.
Een groet uit Spanje!

Handysandy zei

Gisteren een paar bloemen gehaakt, ze zijn geweldig! Alleen... niet goed gelezen en in de laatste toer niet in alle boogjes de 8 dubbele stokjes gehaakt, waardoor de bloem dus wat kleiner, maar evengoed erg leuk wordt! Ik wil er voor Kerst voor familie en vriendinnen een paar haken en dan gaat dat met de aangepaste derde toer wel net zo snel! Binnenkort zet ik ze op m'n blog met een link naar jou voor het patroon! Groetjes, Sandra

Unknown zei

supermooi! Heel erg bedankt voor de uileg. ik had nog nooit in mijn eentje iets proberen te haken (ik kreeg altijd hulp en advies van mijn moeder) en het is gewoon gelukt!!!!

Lisette zei

Wat mooi zeg, ik heb vrijdag mijn eerste haaknaald gekocht een een lapje gehaakt. Vandaag heb ik jou bloem gemaakt, hij is helemaal gelukt! Ik heb er wel uren over gedaan en ben nu erg moe (en zere vingers).
Bedankt voor de duidelijke uitleg!!!

Yukiko zei

Super, ik heb hem vandaag gemaakt! Bedankt voor de fijne uitleg, deze ga ik beslist vaker maken.

De mijne is van katoen:

http://i22.photobucket.com/albums/b313/yukikopesik/haken/voorkantroos.jpg

http://i22.photobucket.com/albums/b313/yukikopesik/haken/achterkantroos.jpg

Anoniem zei

Ik heb vandaag de roos proberen te maken, maar het werd één grote warboel. Ik heb denk ik te strak gehaakt.

Bij de laatste toer is het dan zo dat je ook de boogjes van de losse meepakt van die toer daarvoor en wat bedoel je met openingen? (ik denk dat ik heel die laatste toer niet snap..)

Alvast bedankt! Wil hem zo graag kunnen

Grietje zei

Juist ja. Met openingen bedoel ik alle 'gaten' die je ziet (de twee losse van de vorige toer). En dan haak je een vaste tussen de twee stokjes van de vorige toer.
Het wordt een heel hobbelig/krullerig werkje maar anders krijg je geen mooie open roos. (als alle toeren gelijk zouden zijn...zou de roos nooit zo wijd openvallen)
Ik hoop dat je hier wat aan hebt, als je een uitgebreider antwoord wilt hebben, mag je mij gerust mailen (staat bovenaan de pagina onder de kop)

Anoniem zei

Dit is mijn allereerste haakwerkje.
Ik kan al breien maar nog niet haken, althans dat dacht ik totdat ik aan jouw patroon begon.
Raad eens? Het is in een keer gelukt! Ik ben trots en mijn complimenten voor het patroon, foto's en duidelijke uitleg!

Op naar de volgende?

Anoniem zei

ik ben bezig om de roos te haken,maar ik kom er niet uit bij dit stuk:
Volgende toer: Bij deze toer haak je alleen door de bogen van de vorige toer. Haak eerst drie losse. *Haak nu twee stokjes, twee losse en weer twee stokjes in de boog en dan weer twee losse* Herhaal wat tussen de sterretjes staat. Op het einde eindig je weer met een stokje zoals je gedaan hebt bij de vorige toer.

Ik heb en zie alleen maar bogen en gaatjes dus HELPPPPP!!!!

Grietje zei

Met bogen bedoel ik de losse van de vorige toer. Je hebt in de vorige toer stokjes en losse gehaakt en je haakt in de volgende toer dus alleen om die losse heen.

Ik hoop dat je het zo begrijpt.

Het Knuter Huuske zei

Deze zit er super uit.
Ik was hem even kwijt geraakt....
Maar terug gevonden....
Ga hem nu even over nemen en uitproberen....

Dan je wel voor het Delen....

Groetjes van Ivonne

handysandy@live.nl zei

Ik blijf ze haken... echt een fijn patroon met mooi resultaat! Groetjes, Sandra

Grietje zei

Fijn om te lezen Sandra^_^

Heidi... zei

Bedankt voor het leuke patroon, heb de Roos vanavond gehaakt.

Groetjes Heidi

Het Knuter Huuske zei

Ik heb hem gemaakt en hij is super :D

Dank je wel voor het delen.

Groetjes van Ivonne

Celia zei

Zo: één roos klaar. Groot is ze inderdaad! De volledige zijkant van mijn dochters mutsje is opgevuld. Ik heb nog nooit zo lang aan één bloemetje gehaakt :). Bedankt, Grietje!

mums zei

Mooie roos! Bedankt voor het patroon, ik gebruikte hem voor op een kindermuts... vanaf donderdag te zien op mijn blog met natuurlijk een linkje naar jouw blog :)
groetjes!

Janne zei

Ik ga hem ook proberen, maar als ik een nog grotere roos wil maken, denk je dat ik het dan ook kan doen door te beginnen met bijvoorbeeld 100 lossen? Alvast bedankt voor je reactie.

Grietje zei

Janne? Ik denk dat het dan erg moeilijk gaat worden om hem nog mooi op te rollen. Het gemakkelijkste is om te gaan haken met dikker garen (of dubbel draad).
Wat ook nog te proberen is de laatste toer iets aan te passen. Waar je dubbele stokjes moet haken...haak je 4 dubbele stokjes en waar stokjes staat...haak je dubbele stokjes. Ik weet alleen niet of het resultaat dan zo mooi zal zijn. Ik zou gaan voor de eerste optie ;-)

Groetjes,
Grietje

Anoniem zei

hartstikke bedankt voor dit mooie patroon ik heb hem leuk op een sjaal gedaan. super bedankt

Desiree zei

komt het patroon toevallig hier vandaan?:http://megan.kiwi.gen.nz/StripMethodRose/

want ik heb die gemaakt. en die lijkt er echt super veel op!

Grietje zei

Wat grappig, hij lijkt er wel een beetje op. Het verschil zit hem wel in het formaat, dat patroon is voor een roos van 3,5cm doorsnee.
Het patroon van mijn roos geeft een roos 7 à 8cm doorsnee.

Anoniem zei

hallo grietje, ik wilde je even laten weten dat ik vind dat je een prachtpatroon hebt neergezet hier. heel erg duidelijk geschreven en makkelijk te volgen, zelfs voor iemand die net is begonnen met haken. ik was pas een week met haken bezig toen ik jouw patroon zag en ik ben de uitdaging aangegaan. na een paar uur, met kramp in mijn vingers heb ik een prachtige roos in mijn handen waar ik nog dagen daarna trots mee in mijn handen heb gelopen. ga m ook zeker nog een keer maken! heel erg bedankt. groetjes diana

Grietje zei

Dat vind ik ontzettend leuk om te lezen Diana^_^
Hartstikke goed van jou!

Anoniem zei

Ik vind het een super mooie roos ik kan alleen nog niet zo goed haken ,moet de begrippen nog onder de knie krijgen .
Ik ben dol op de filmpjes op YouTube een ideetje voor jou misschien .groetjes Miriam

Ans zei

ik heb hem ook gemaakt, voor op een sjaal van een nichtje........goed gelukt en het nichtje vond de sjaal, mede door de roos, prachtig.
dank je wel voor het patroon!

Ilona zei

Waarom lukt het mij dan niet? Ik ben al 2 dagen aan het proberen en ik doe iets niet goed, maar wat...???
Denk dat het fout gaat bij toer 3, na de 8 dubbele stokjes, een vaste maken tussen stokjes vorige toer...hmm welk stokje dan? Ik zie overal beschikbare gaatjes, maar geen idee welke de juiste is. Please, help?!
Groetjes, Ilona

Margot zei

ik heb 'm ook gehaakt, erg leuk om te doen! bedankt voor het patroon!

http://handmadebymargaretha.blogspot.com/2012/04/witte-roos.html

Berly zei

heej,
mijne is goed gelukt tot het oprollen, nog nooit gedaan en weet dus ook niet hoe het moet..
Kan je me helpen?

Moois van mie zei

heb je dit al gezien ? http://huisje9.blogspot.be/2013/02/bloem-12.html

Marieke zei

Hoi,
Bij mij exact hetzelfde probleem: het haken gong prima, maar het rollen... Het lukt me niet :-(... Graag een tip!

Marieke zei

ging...

jellinacreations zei

Dank je wel voor dit patroontje!
Ik heb het gebruikt als afscheidskadootje voor de directrice van mijn zoons school.
http://www.jellina-creations.nl/2/post/2013/09/tussendoor.html

Suzanne zei

Bedankt weer grietje. Ik heb de roos net gemaakt. Ging in 1x goed

hella de knegt zei

Hallo Grietje,
dank je wel voor het roos patroon! Ik ben hem 30 keer aan het maken want mijn dochter wordt 30 eind juni en ze houdt van brocante dus heb ik frans dmc wit glansgaren gebruikt haaknld 2,5 en im maak de ene roos met alle gaatjes gevuld in de 3 de toer en de andere op de helft alle gaatjes en boogjes gevuld en zo kun je variëren. Het glanskatoen geeft een mooie uitstraling. Ik wil een raster haken met daaronder een kussen waar alle rozen opkomen. Heel hartelijk bedankt voor je patroon dat is heel lief van je om het te delen.
lieve groet, Hella

Anoniem zei

Heel blij met je duidelijke omschrijving van de roos. Vandaag heb ik hem gehaakt voor op mijn gehaakte cap.

Anoniem zei

Beste grietje,

Dit is mijn 1 e werk nadat ik me via youtube heb leren haken.
Het patroon heb ik geheel gevolgd, en heb nu de laatste halve vaste gehaakt. Waar moet ik die trouwens in haken? In de losse van de 1e toer?
Het oprollen daarentegen lukt me niet zo goed. Hij valt uit elkaar. Hoe zet ik m vast, of heb je een tip over het oprollen?

Groetjes anneke

Anoniem zei

hallo, ik heb een witte roos gemaakt op nld 1,75mm,met mooi wit katoen.alles volgens het patroon gehaakt, inmiddels een week verder en een slinger van zo'n 15 cm ,lukt het mij niet om te roos te rollen,op verschillen manieren zelfs.
ik denk dat het werk niet lukt op dun katoen,want als het een beetje lukt,gaat het alleen maar recht omhoog,dmaw het lukt me niet,help!!!!!

Gerda zei

Als ik letterlijk doe wat er staat in toer 3 dan krijg ik 6 lossen aan elkaar? En haak ik nu ook alleen in de boogjes tussen de 2 stokjes?
Ik haak heel veel en ben geen leek maar dit volg ik niet helemaal...

Grietje zei

Dag Gerda, je haakt een vaste tussen. Als je die niet haakt, dan krijg je een ketting van 6 lossen. Tussen de twee stokjes haakje die vaste en de boogjes haak je vol.

Met vriendelijke groet,
Grietje

Grietje zei

Ik weet dat het oprollen van de bloem best moeilijk is, het is een heel stuk.
Neem er de tijd voor. Je kunt de binnenkant iets meepakken met oprollen.

Anoniem zei

heel erg mooi dank je voor het patroon. groetjes miep bassa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...